10 tips om minder plastic te gebruiken

Wist je dat er jaarlijks zo’n 4,8 tot 12,7 miljoen ton plastic in de zee terecht kom? Dat zijn gemiddeld ongeveer vijftien plastic boodschappentassen volgepropt met plastic op elke meter kustlijn wereldwijd. En wist je dat het ruim 400 jaar duurt voor het vergaat? Het vervelende is dat plastic nooit helemaal vergaat. Het brokkelt af in kleinere stukjes en nóg kleinere stukjes, ook wel microplastics en nanoplastics genoemd. Deze vormen van plastic komen in zeer grote hoeveelheden voor in onder andere de zee, daardoor ook in de vissen en uiteindelijk dus in onze voedselketen. Of dat schadelijk is, kan niemand nog precies zeggen. Maar dat we als consument bewuster met onze plastic consumptie moeten omgaan, mag duidelijk zijn. Zéker met de producten die na één keer gebruiken al de plastic recyclebak in gaan.

Daarom deel ik mijn tien tips om je plastic consumptie te helpen verminderen:

  1. Neem je eigen waterfles met je mee, altijd. Vul je eigen fles met water. Ik heb er een van het merk Mizu en er zijn heel veel andere opties! Stop met plastic waterflesjes kopen en weiger ze als je ze krijgt.
  2. Neem je eigen boodschappentasjes mee en zorg dat je in elke tas (zoals laptoptas, handtas etc) een eigen tasjes hebt zitten, voor als je nog snel even wat boodschappen wilt doen op weg naar huis. Zo heb ik in elke tas een klein boodschappentasje zitten en stop ik die weer terug er in als ik de boodschappen heb gehaald.
  3. Stop met het gebruik van plastic rietjes. Zorg dat je altijd je eigen RVS-rietje bij je hebt en vraag op het terras actief om géén rietje (want ze doen dit standaard bij je drankje).
  4. Neem je eigen katoenen/linnen zakjes mee als je groente, fruit en brood gaat kopen. Zo voorkom je dat je deze producten in plastic meeneemt naar huis. Ik ben erg fan van de webshop van Emily-Jane Townley.
  5. Snijd je eigen groente en ga eventueel langs de boer om je eigen fruit te plukken. In het begin zul je merken dat je wat meer tijd moet investeren, maar wanneer je hier aan gewend raakt, gaat het je gemakkelijker af. Voorgesneden groente zit namelijk áltijd in plastic en vaak verdwijnt dit plastic direct de recylebak in.
  6. Gebruik Foodhuggers en BeeWraps om je voeding te bewaren en stop met het gebruik van plastic folie. Foodhuggers heb je in allerlei soorten en maten, zelfs voor je avocado. Een bijenwasdoek is ook handig om je brood in te vriezen en op schaaltjes in de koelkast af te dekken.
  7. Stop met het gebruik van reguliere wattenstaafjes en ga op zoek naar papieren of houten wattenstaafjes.
  8. Kies voor voorverpakte producten in glas, papier of karton in plaats van de plastic voorverpakte producten. Bijvoorbeeld pindakaas met een metalen deksel in plaats van met een plastic deksel.
  9. Neem je eigen koffie- of smoothiebeker mee en stop met de plastic varianten van beide. Kan inderdaad even pittig zijn aan het begin, wanneer je zó veel zin hebt in koffie of een smoothie, maar je eigen bekertje niet bij hebt. Maar geloof me, je zult er van leren en het vaker zelf meenemen!
  10. Neem je eigen bestek (en borden) mee als je gaat picknicken in het park. Stop dus met plastic bestek, borden en bekertjes!

En verder?

Als je plastic in huis hebt, recycle het. Zorg dat je een aparte prullenbak hebt waar dit plastic in kan en breng het naar de goede afvalbak in de stad. Doe ook eens wat vaker een karma-run! Neem een tas mee en stop al het afval dat je tijdens deze run tegenkomt in de tas en ruim het bij thuiskomst op.

Ik werd in ieder geval uitgedaagd om één dag te koken en eten zónder gebruik te maken van plastic. Ik legde het vast in een vlog. Of het me gelukt is? Bekijk onderstaande video!

 

PS. Dit artikel is geschreven in samenwerking met National Geographic. #stopmetplastic

2020-05-28T11:33:36+02:00