Nourishing News van 25-9-2021

Vandaag wil ik graag de tweede V aanstippen, namelijke Vrijheid. In de een-na-laatste Nourshing News schreef ik dat echte vrijheid in je Hart zit. Aanvullend daarop kom ik er steeds meer achter dat je pas werkelijke vrijheid kunt ontdekken, als je enigszins weet waar de beperkingen liggen. Read that again.

Denk maar eens aan bewegen met je lichaam. Je bent vrij om een sport uit te zoeken die bij je past, waar je nieuwsgierig naar bent en waar je je in uitgedaagd voelt. Zo ben ik onlangs begonnen met trailrunnen. Dus ik op een vroege ochtend helemaal klaar om te vlammen… ren ik een heuvel op en sta ik volledig afgepeigerd bovenop de heuvel (ik schat 150 meter semi-uphill).

Dat was wel even een besefmomentje van A) mijn conditie is nog steeds pleite en B) dit wordt een uitdagende 5km. Maar ik besefte me ook dat ín de lichamelijke beperkingen die ik op dat moment ervoer, ook de vrijheid lag om te kiezen wat ik er mee ging doen. Stoppen of doorgaan?

Ik twijfelde geen seconde, want ik voelde aan alles dat ik door wilde gaan, omdat ik er ontzettend veel plezier aan beleef (ondanks het ongemak). En het leuke is, is dat ik hiermee ook weer meer ruimte creëer binnen mijn (bewegings)vrijheid, want ik ben eindelijk weer fit aan het worden!


Laatst las ik een bericht van iemand die schreef dat vrijheid betekent dat je niet vrij bent. Ik ben het daar niet helemaal mee eens, omdat je beide bent. Je bent vrij én niet-vrij. Het is complementair.

Beperkingen zijn nodig om werkelijke vrijheid te ervaren.

Door je eigen beperkingen te verkennen en op te zoeken, kun je je eigen vrijheid herkennen en daarmee ook vergroten.


We leven namelijk in een duale wereld. Een wereld vol ogenschijnlijke tegenstrijdigheden. Maar weet je, die twee kanten van de medaille zijn nodig om te realiseren dat er maar één medaille is.

Verder geloof ik dat vrijheid vooral gaat over jezelf innerlijk vrij voelen. Innerlijk vrij voelen om je eigen grenzen te verkennen. Om je eigen beperkingen onder ogen te komen. Om de uitnodiging te voelen te blijven expanderen, van binnen uit.

Deze innerlijke vrijheid is nodig om je te beseffen dat je een soeverein mens bent.

Maar om heel eerlijk te zijn, denk ik dat veel mensen deze innerlijke vrijheid nog niet kunnen omarmen, omdát er te lang geleund is op allerlei zaken van buitenaf. Omdát er te lang is voortgeborduurd op interne verhalen en belemmerende overtuigingen. En omdat er nog veel Trauma’s en trauma’s doorvoelt en verwerkt mogen worden.

Vrijheid gaat over jezelf innerlijk vrij maken.
Vrijheid gaat over jezelf innerlijk vrij voelen.
Vrijheid gaat over jezelf zijn.
Volledig.
Jezelf.
Zijn.
Voor nueen paar overdenkingen:
– Waar voel jij je nog niet vrij?
– Waar voel jij je innerlijk nog niet vrij?
– Wat vind jij belangrijk in het leven?
– Hoe kun je vrijer door het leven bewegen op basis van jouw (kern)waarden?
Dank dat je deze Nourishing News weer hebt gelezen. Ik wens je vrijheid toe, prachtig mens. Vrijheid om helemaal jezelf te zijn.  In de volgende mail deel ik graag de laatste V van de 3V’s. Want Verbinding en Vrijheid, klinkt allemaal zo love, peace & happiness, maar er is een belangrijke voorwaarde die daarbij komt kijken.

Mocht je een veilige haven zoeken waar je over dit thema kunt (na)praten, dan ben je ontzettend welkom om lid te worden van de Root to Rise Community. Dé online plek voor ont-wikkelen, her-inneren en ver-binden. 

En vind je deze mail ook waardevol voor iemand uit je eigen netwerk? Voel je vrij om het door te sturen.