JA. Ik vind dat ik als sportdiëtist een belangrijke taak heb als het gaat om duurzaamheid. Elke dag weer adviseer ik sporters hun voedingspatroon te optimaliseren, waardoor ik elke dag weer kansen zie om bij te dragen aan duurzamer voedselsysteem. 

Elke sportdiëtist kan dit oppakken

Of je nou een eigen praktijk hebt, een specialisatie hebt (zoals ik, sportdiëtist) of in het ziekenhuis werkt, er zijn altijd manieren om bij te dragen aan een duurzamer voedselsysteem. Bijvoorbeeld in het adviseren van minder (bewerkt) vlees en meer peulvruchten, de cliënt stimuleren seizoensgroenten te laten kopen, of voedselverspilling verminderen door cliënten met de juiste porties te laten koken (en eten). Als sportdiëtist moedig ik cliënten bijvoorbeeld aan om nieuwe eiwitbronnen uit te proberen, kliekjesdagen in te lassen en het minderen van plastic.

We hebben een belangrijke taak

Omdat we als diëtist zijnde dagelijks veel cliënten zien, kunnen we elke dag een positieve impact maken. In 2016 bleek op het Internationaal Diëtisten Congres dat de diëtist, volgens consumenten, in de top 3 (!) staat van beroepen die de wereld kunnen redden. Ik geloof dat ook. Wij kunnen verschil maken. Daarnaast gaan gezondheid en duurzaamheid bijna altijd hand in hand samen. Win-win dus!

Laten we het samen oppakken

Ik geloof in de kracht van samenwerken. Laten we onze diëtetiek-krachten bundelen en verschil maken. Voor de gezondheid van onze cliënten, maar ook voor de gezondheid van onze planeet. Voor nu en de komende zeven generaties!

In 2018 werd ik hierover geïnterviewd door Karine van Nieuws voor diëtisten. Hier kun je het hele interview teruglezen.