Nourishing News 9-10-2021

Hoop dat je een mooie herfst hebt. Vandaag wil ik de laatste V met je delen: Verantwoordelijkheid. Het is de V die me de afgelopen maanden bezig hield, naast Verbinding en Vrijheid.

Naar mijn mening komt Vrijheid namelijk altijd met Verantwoordelijkheid (en Verbinding!).

Afgelopen zomer waren we in Zweden. Daar mag je (bijna) overal vrij kamperen, onder het recht om vrij te genieten van de natuur, ook wel Allemansrätten genoemd. Werkelijk  fantastisch, want we hebben op de meest magische plekken gestaan midden in de natuur. Maar met die vrijheid kwam ook verantwoordelijkheid. Namelijk geen troep achterlaten (duh), niet luidruchtig zijn (duh) of andere vormen van overlast veroorzaken (duhh).

Vrijheid komt dus met Verantwoordelijkheid en in Verbinding.

Zo is in Portugal sinds dit jaar het recht om vrij te kamperen afgeschaft, omdát mensen de verantwoordelijkheid niet aankonden om gewoon gast te zijn en de natuur te respecteren en in haar waarde te laten.

Of nog een voorbeeld: in onze Westerse maatschappij kunnen we van alles en nog wat bestellen (= vrijheid). Van idyllische zelfgemaakte armbandjes uit Ibiza en de laatste fast fashion trends van giga bedrijven tot allerlei goedkope meuk van AliExpress. Maar wat als we wat meer Verantwoordelijkheid zouden nemen voor dat wat we aanschaffen? Dat we bewust even stilstaan bij de korte- en lange termijn gevolgen van ons besluit om iets te bestellen.

Hart, Hoofd en Handen uitlijnen. Zodát we volledige Verantwoordelijkheid kunnen nemen over onze acties.

Een voorwaarde is wel dat je in Verbinding bent. Met jezelf, jouw natuur. Niet alleen met je Hoofd/Ratio, maar ook met je Hart/Gevoel.

Het mooie is, dat wanneer je de Verantwoordelijkheid voelt over je Leven en die ook neemt, dat je ook anderen kunt ondersteunen hetzelfde te doen. Niet langer leunen op beslissingen en maatregelen van buitenaf, maar zelf expressie leren geven aan je meest waarachtige Zelf.

En volgens mij mogen we over heel veel zaken méér Verantwoordelijkheid nemen.

Niet meer de supermarkt de schuld geven dat er zo veel ongezond voedsel in de schappen ligt, maar zelf in Verbinding keuzes maken die goed zijn voor ons lichaam en daarmee het Leven. Tip: maak van te voren een boodschappenlijstje!


Niet meer de media de schuld geven dat er zoveel verdeeldheid wordt gecreëerd in deze tijden, maar zelf in Verbinding blijven met gelijkgestemden én andersdenkenden.  Verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen wereldbeeld.

Niet meer Jan en alleman de schuld geven voor hoe we ons voelen, maar het innerlijke werk doen. Eigen triggers opmerken, (h)erkennen en daarmee ruimte maken voor  werkelijke behoefte(n). Van vroeger én nu.

Zoals ik laatst in mijn podcast zei: Ware systeemverandering komt van binnenuit.


Wat betekent Verantwoordelijkheid voor jou?

Verantwoordelijkheid.
Het is Veel.
Het is Groot.
Maar het is Nodig.
Het is Zó Nodig.

En het begint dus altijd bij jezelf. Niet meer wijzen naar anderen. Niet meer klagen (blehhh). Niet meer andere mensen beschuldigen van
whatever, maar leren zien wat onze eigen stukken zijn.

Het is spannend om Volledige Verantwoordelijkheid te nemen over je eigen Leven. Het is een proces van innerlijke exploratie. Het begint met de JA en nieuwsgierigheid naar innerlijke vrijheid.

Voel jij die JA, lief mens?

Het betekent overigens niet dat je alles alléén moet doen he, want ook dat is vaak een copingmechanisme vanuit een onvervulde behoefte uit je jeugd. Net als over-verantwoordelijk zijn, voor alles om je heen, dat óók is.

Zelf Verantwoordelijkheid nemen en Samen Leven.


Je bent ontzettend welkom bij het Root to Rise Fellowship.

Dit was ‘m weer voor nu. Dank voor het lezen, prachtig mens. Je mag de mail doorsturen als je voelt dat iemand baat heeft bij deze woorden.

Tot gauw weer!