Waarom ik niet op een zuivelcongres spreek

//Waarom ik niet op een zuivelcongres spreek

Waarom ik niet op een zuivelcongres spreek

Een paar maanden geleden werd ik door een groot Nederlands zuivelbedrijf gevraagd deel te nemen aan een paneldiscussie op hun congres over duurzaamheid. ‘Wow, wat een eer!’, dacht ik. Zeker nadat ik te horen kreeg dat dit congres speciaal gericht is op mijn beroepsgroep. ‘Dit is toch fantastisch!’, riep ik tegen de mensen om mij heen. ‘Kan ik tenminste mijn groene boodschap verkondigen aan al mijn collega’s. Betaald ook nog!’ De paneldiscussie zou namelijk gaan over gezondheid en duurzaamheid, en wat de rol van de diëtist daar in is. Tja, daar heb ik natuurlijk wel een mening over.

Ik vind namelijk dat de diëtist een zeer grote rol zou moeten spelen als het aankomt op gezondheid en duurzaamheid. In de praktijk krijg ik helaas niet de indruk dat dit gebeurt. Gezondheid wel, of course. Maar duurzaamheid? Mwah, not really. Dat bleek wel toen ik in 2016 een oproep deed aan alle collega’s om een Meatless Monday te adviseren aan cliënten, omdat men inmiddels weet dat vlees een grote klimaatbelasting heeft. Alhoewel dit een heel toffe actie had kunnen worden, werd er weinig gehoor aan gegeven. Helaas. Gelukkig geeft het Voedingscentrum onwijs veel informatie over een duurzamer voedingspatroon, dus hopelijk slaat de vonk een keer over! Naast dat vlees belastend is voor het milieu, is zuivel dat ook. Met name kaas heeft een hoge belasting. Om nog maar niet te spreken over de verschrikkelijke massaproductie die op dit moment gaande is  (lees: de bio industrie).

En terwijl ik het formulier voor het congres aan het invullen was, begon het bij mij steeds meer te wringen. Van binnen, in mijn hart.

Want mijn groene boodschap, zou dat daar écht passen?

Zuivel, afkomstig van dieren die gevoed worden door soja. Soja, afkomstig (met grote vervuilende schepen) uit Zuid-Amerika, waar ontbossing gaande is voor deze sojaplantages. Eén voetbalveld per minuut! Inheemse boeren die uitgebuit worden, biodiversiteit die verloren gaat en verontreiniging van bodem en water.

Duurzaamheid en zuivel, really?

Ik belde mijn contactpersoon op en liet weten dat ik, juist als Bewuste en Plantaardig Diëtist, niet zal deelnemen aan het congres.

 

 

2018-05-04T07:10:55+00:00