Een paar maanden geleden werd ik door een groot Nederlands zuivelbedrijf gevraagd deel te nemen aan een paneldiscussie op hun congres over duurzaamheid. ‘Wow, wat een eer!’, dacht ik. Zeker nadat ik te horen kreeg dat dit congres speciaal gericht is op mijn beroepsgroep. ‘Dit is toch fantastisch!’, riep ik tegen de mensen om mij heen. ‘Kan ik tenminste mijn groene boodschap verkondigen aan al mijn collega’s. Het betaalt ook nog!’ De paneldiscussie zou namelijk gaan over gezondheid en duurzaamheid, en wat de rol van de diëtist daar in is. Tja, daar heb ik natuurlijk wel een mening over.

Ik vind namelijk dat de diëtist een zeer grote rol zou moeten spelen als het aankomt op gezondheid en duurzaamheid. In de praktijk krijg ik helaas niet de indruk dat dit gebeurt. Gezondheid wel, of course. Maar duurzaamheid? Mwah, not really. Dat bleek wel toen ik in 2016 een oproep deed aan alle collega’s om een Meatless Monday te adviseren aan cliënten, omdat men inmiddels weet dat vlees een grote klimaatbelasting heeft. Alhoewel dit een heel toffe actie had kunnen worden, werd er weinig gehoor aan gegeven. Helaas. Gelukkig geeft het Voedingscentrum onwijs veel informatie over een duurzamer voedingspatroon, dus ik hoop van harte dat de vonk een keer over slaat. Naast dat vlees belastend is voor het milieu, is zuivel dat ook. Met name kaas heeft een hoge belasting. En wat dacht je van de enorme onvriendelijke massaproductie die op dit moment gaande is? (lees: de bio industrie)

Terwijl ik het spreekformulier voor het congres aan het invullen was, begon het bij mij steeds meer te wringen. Want mijn groene boodschap, zou dat daar écht passen?

Zuivel, afkomstig van dieren die gevoed worden door onder andere soja. Soja, welke meestal afkomstig is uit Zuid-Amerika, waar ontbossing gaande is voor deze sojaplantages. Eén voetbalveld per minuut! Inheemse boeren die daar uitgebuit worden, biodiversiteit die verloren gaat en verontreiniging van bodem en water. Om vervolgens met grote vervuilende schepen naar Europa vervoerd te worden?

Een zuivelproducent die een van de marktleiders is in ons land (en wereldwijd de 5e speler in zuivel). Waarbij boeren niet eens de échte prijs betaald krijgen voor hun harde werk. En er steeds meer gewerkt wordt naar efficiëntie, wat ten koste gaat van onze mensen, de dieren en het milieu.

Duurzaamheid en een groot zuivelproducent, really?

Niet lang daarna belde ik mijn contactpersoon op en liet weten dat ik, juist als Bewuste en Duurzame Diëtist, niet zal deelnemen aan het congres.