Nourishing News van 27-10-2021

Mag jij veranderen?

Dat is de vraag die ik je graag wil voorleggen.

Als er één constante is in het leven, dan is dat verandering. Alles verandert, continue. Sommige veranderingen gaan langzaam over tijd (denk aan het klimaat) en anderen heel rap (denk aan de paddenstoelen die de grond uitschieten na een langdurige regenbui).

Toch heb ik het idee dat wij mensen veranderen lastig vinden. We zijn namelijk gewend aan comfortabel zijn. Overzicht hebben. Voorspelbaarheid creëren.

Verandering betekent dat de huidige situatie een andere vorm kan aannemen en daar gaat ook veel onzekerheid mee gepaard. En wat ik in een eerdere Nourishing News schreef: het leven is per definitie onzeker. Alleen zijn we dat vaak even vergeten.

Maarehhh dus… mag jij eigenlijk veranderen?

En dan heb ik het niet over toestemming van de buitenwereld. Ik heb het over toestemming van jezelf.

Mag jij veranderen, van jezelf?

Afgelopen weekend deelde ik via Instagram dat we hebben besloten om deze winter in Nederland te blijven. Geen camperavontuur meer in het zonnige Portugal, maar knus in een tijdelijk stekkie.

Een behoorlijke beslissing, die niet zo 1-2-3 werd gemaakt hoor. Maar wel een beslissing die helemaal van binnenuit kwam. Waarbij we allebei voelden dat ons Hart, Hoofd en Handen uitgelijnd werden. En dat, dát geeft vertrouwen.

Veranderen is niet makkelijk.
Koers wijzigen is niet makkelijk.
Het met de buitenwereld delen is niet makkelijk.

Echter geeft het wel ontzettend veel voldoening.

Vaak willen we niet veranderen, omdat het te veel onzekerheid met zich meebrengt (ik kan toch niet mijn baan opzeggen, wat ga ik dan doen?). Of willen we niet veranderen, omdat we bang zijn voor de mening van anderen (straks vinden ze me niet meer leuk, hoor ik er niet meer bij of word ik gecanceld).

Het niet willen veranderen (bewust of onbewust) zorgt ervoor dat je tegen jouw natuurlijke stroom inzwemt. Alles gaat dan wat moeizamer. Je bent vaker geïrriteerd, snel getriggerd, moe, sip, somber, kort lontje enzovoort.

Wat als het nou makkelijker kan?

Maar voordat je meteen een heel veranderings-plannetje uitstippelt (voorspelbaarheid creëren, hehe), begint veranderen met één simpele vraag:

Mag ik veranderen van mezelf?

  • Ja? Check. Overgave, check. Vertrouwen, check. Surfboard, check. Let’s go, dein mee op de golven van het leven en ride those waves.
  • Nee? Check. Voelen, check. Nog iets meer voelen, check. Waar ben ik nog niet vrij? Waar hecht ik nog extern waarde aan? Welke jas mag uit? Wat vind ik werkelijk belangrijk in dit leven? Check.

Ben je toe aan ware verandering van binnenuit, maar vind je het nog (een beetje of heel erg) spannend? I feel you, . De afgelopen vier jaar heb ik steeds weer koers gewijzigd. Niet makkelijk, maar wel heul veul voldoening. Je bent welkom bij Soulship. De aanmeldingen voor 2022 zijn geopend.

Verandering en uitlijning gegarandeerd.