Vorige week zondag deed ik een vragenuurtje op Instagram over sjamanisme. Er stroomden onwijs veel vragen binnen die ik met liefde heb beantwoord. Toch blijft het voor veel mensen een beetje vaag wát sjamanisme nou precies is, dus lees mee!

De oorspronkelijke bron van het sjamanisme ligt in Siberië. Het woord ‘sjamaan’ komt daar vandaan en betekent ‘de extatische’. De sjamaan wordt zo genoemd, omdat deze zichzelf onder begeleiding van trommel- of ratelgeluid zingend in trance danst. In deze trance raakt de sjamaan in contact met de geesten en natuurkrachten, kan daarmee communiceren en vraagt hen om hulp of inzicht.

Een sjamaan is ook in de meeste gevallen een medicijnman. In veel traditionele culturen wordt niemand vrijwillig sjamaan, omdat het een enorme levenstaak is en veel sjamanen een geïsoleerd bestaan hebben. Sjamaan-zijn komt dus voor over de hele wereld, van de Siberische sjamaan tot een Afrikaans trance medium tot Noord-Amerikaanse sjamanen. Het woord is hetzelfde, maar de concrete betekenis ervan verschilt.

In het sjamanisme staat de verbinding met de natuur en de onzichtbare werelden centraal. Vaak worden ook de voorouders en de elementen geëerd. Vanuit het traditioneel Siberisch sjamanisme is uiteindelijk het Westers sjamanisme ontstaan, waarbij mensen zelf sjamanistische technieken leren gebruiken.

Er is echter een verschil tussen sjamaan-zijn en sjamanisme beoefenen. Door sjamanisme te beoefenen kun je je leven meer waarde geven, trance- en zangtechnieken gebruiken om je energiehuishouding te reguleren en om informatie uit andere werkelijkheden te halen om problemen makkelijker het hoofd te kunnen bieden.

Voor mij persoonlijk betekent sjamanisme echt thuiskomen bij een dieper weten in mezelf. Zoals je hier kan lezen, volg ik momenteel een tweejarige opleiding sjamanisme. Geen boeken of toetsen, maar hands-on technieken leren en veel ervaring op doen.

Ben je geïnteresseerd naar wat een sjamanistische sessie voor jou kan betekenen? Vanaf oktober kun je bij mij een Shamanic Soul Session boeken. Lees hier meer over deze nieuwe dienst in mijn praktijk.